Reialistes, liberals i dimonis: la demoniada de Bràfim i el trienni liberal.


Com ja us he comentat en més d'una ocasió, un dels enfrontaments més "xocants" entre liberals i absolutistes durant el Trienni liberal al Camp de Tarragona fou la denominada "demonomania de Bràfim".
Un grup de veïns d'aquest municipi, de tendència reialista i clarament defensors dels postulats absolutistes, empaitaven amb no gaire bones intencinons tot allò que tingués algun indici de liberal. Semblaven actuar sota els efectes d'alguna possessió maligna i, segons un text de l'època "corren de tal modo que es imposible alcanzarlos", "hablan algunos en la iglesia con un idioma que nadie entiende" i "profieren palabras inteligibles en alta y enérgica voz a los que contextuan únicamente los que estan afectados por el mismo mal".
Un d'aquests pressumptes posseïts era Josep Gaset, veí de Bràfim, "a quien no dañaron, a pesar de haberlo un miliciano disparado un fusilazo a toca ropa, lo que atribuyeron a una cosa extraordinaria".

Al final la cosa no és tan sobrenatural com sembla i, en el fons el que s'hi respira és la lluita entre pobles veïns i els enfrontaments polítics entre membres de la Milícia Nacional de Voluntaris i les forces locals més tradicionalistes.

L'historiador Josep SANTESMASES i OLLÉ té un bon article publicat sobre aquest tema del qual us passo l'enllaç per descarregar-lo en PDF... val la pena!!!.



Comments:
Crec que lo únic que volíen els del partit absolutista, aquest reials i ocnservadors era fotre més merder i fer lo possible perqué els altre no tiresin endavant... i per això deien que els liberals estaven com a posseits, i que feien coses extranyes...
 
Molt bo l'article! Com es notava que quan al govern no li sortien les coses tal com volia s'ho empescava tot per no quedar malament... En fi, a Espanya sempre hi ha hagut éssers "fantàstics"...
 
clarament, els polítics quan veuen que la gent es revolta ja no sap ni que inventar-se...
 
hi ha una cosa qeu no entenc; en el text quan posa"Un grup de veïns...de tendència reialista..empaitaven amb no gaire bones intencinons tot allò que tingués algun indici de liberal"
que vol dir que empaitaven allo a la gen del poble o també s'ha carregaven algun politic?¿
algú pot contestar?
 
Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?