Anarquisme i "acció directa" (2): Santiago Salvador i les bombes del Liceu.

El 7 de novembre de 1893 (uns quants dies després de l'afusellament de Pallàs), l'anarquista aragonès Santiago SALVADOR, llençà les dues famoses bombes Orsini sobre la platea del Liceu, en plena representació de l'òpera Guillem Tell. L'atemptat tingué un ressó brutal a Barcelona, Catalunya i a la resta d'Europa.





Les bombes causaren la mort de vint-i-cinc persones i en feriren més de trenta-cinc. L'autor de l'atemptat aconseguí fugir de la ciutat gràcies a la xarxa anarquista que li donava suport i cobertura, però fou detingut a Saragossa i executat juntament amb altres sis dirigents del moviment obrer (la implicació dels quals en els actes del Liceu mai va ser provada).

Arrel d'aquests actes Barcelona va sotmetre's a una espiral de por i histèria, que tingué com a conseqüència una repressió brutal per part de les autoritats i que es traduí en la suspensió de les garanties constitucionals (ja de per si força malmeses), la demanda -per part dels grups polítics conservadors- de penes dures i exemplars contra els dirigents de l'obrerisme i l'aplicació de lleis especials contra el moviment anarquista. Els efectes d'aquesta política comportaren un període de certa "tranquil·litat" durant els anys 1894 i 1895, trencats el 1896 amb l'atemptat contra la processó de Corpus al carrer Canvis Nous.

Comments:
aquestes són les bombes que va llançar al liceu?
quin era el mecanisme de aquestes bombes? i si són aquestes com les va poder introduir al liceu?
 
si ruben, més aviat petites no eren... a saber com s'ho va empescar per passar-ho cap a dins...
 
Es tipo peli de dibouixos, la típica bomba. No se quines maletes devien portar els anarquister per a guardarles... i si naves a tirarla i sense voler te queia abans? vaya... quin perill aixó... i els que estaben al Liceu que s'aguantin ja els i està bé..
 
si pero el mecanisme d la bomba quin es la tira i quan cau pum!!! o com funcionava això, i el anarquistas no intentaven fer despres de l'atemptat continuar vius... perquè tots despres la palman...
 
jajaj ja m'imagino el pobre ome carregat com un burro ...
 
Pels que us pregunteu com va entrar les bombes, com explosionaven o com va aconseguir fugí en Salvador, feu un cop d'ull a la web www.fdomingor.jazztel.es/atentado%20del%20liceo.html
(glups, no sé com fer un enllaç directe des d'aquí).
Salut.
 
Se les va lligar amb una faixa a la cintura amagades am una blusa ample de la època..
Deu ni doo.. ja as de desitjar-ho molt per fer aquest sacrifici...
 
q dius! a la cintura?? mare meva com deuria anar.. vaia ganes!
 
Rubén era un sacrifici que feien pels seus ideals, alguns després d'atemptar intentaven fugir, pero quan eren atrapats se n'orgullien, ja que s'havien que s'hi no acceptaven ser els culpables igualment els matarien, per tant, millor ser recordat com un heroi que no pas morir suplican clemencia noo??
 
I com ho van fer per entrar-les fins dalt de tot? si feien més bulto que dos caps de persona!
Semblen les típiques bombes que surtien als dibuixos animats...
 
Pero aquest Santiago Salvador tenia ben clars els seus ideals? He llegit que avans de ser anarquista havia sigut carlista (i no és que tingui molt de dentit). Pero això sí, millor que tingués ideals anarquista que no pas conservadors.
 
Bones! He entrat al link on s'explica com van entrar les bombes al liceu... quina sort per als burgesos que la segona bomba caigués a la faldilla d'alguna pija de la època i no arribés a explotar..xd

adew !! fins demà!
 
QUe famos que es aquest blog aviat estara colapsat¡¡¡¡
COm pot ser que fugis del liceu sense que ningu el reconegues ni el detingues per molts contactes que tingues. i despres com van saber qui va ser per detindre'l??
 
Ja, verjetno zato je
 
Es veu que el Salvador es va poder escapar entre mitg de l'estruendo després de tirar aquestes bombes "orsini", però dos anarquistes van ser arrestats al mateix teatre.
Com es que no el devien veure ?, perquè devia escapar-se del Liceu entre els culs grossos de les burgeses ves, jaja..
 
Ja els hi està bé amb aquests burgesos!, llàstima que no explotés la segona hi tot.
Gairebé, tots els burgesos que anaven al Liceu, tan sols i anavem per presumir, i estar ben vistos davant dels altres. No en tenien ni idea de la música (molts d'ells).
 
Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?