Anarquisme i "acció directa" (3): l'atemptat de Corpus de 1896 i el procés de Montjuïc.


La tercera acció sagnant de l'anarquisme radical barceloní es va produir arrel de la bomba cotra la processor de Corpus de 1896 al carrer Canvis Nous, amb el resultat de sis morts i una quarantena de ferits.

La represió que es va dur a terme no tenia precedents: Barcelona estava esglaiada i la policia va detenir més de quatre-centes persones, fonamentalment obrers, iniciant-se així la gran causa contra l'anarquisme (coneguda com el procés de Montjuïc). S'hi van veure embolicats anarquistes, sindicalistes, mestres laics, anticlericals, republicans i altra gent aliena al terrorisme (entre ells el reusenc Josep LLUNAS o José LÓPEZ MONTENEGRO).

Els presos foren tancats al castell de Montjuïc sota jurisdicció militar i van ser víctimes de maltractaments per tal d'aconseguir confessions de culpabilitats irreals. Al desembre un consell de guerra dictà vuit penes de mort i seixanta-set penes de presó (reduïdes a cinc penes de mort i vint de presó posteriorment), a banda de deportacions al penal de Río de Oro.

Aquest procés tingué ressó internacional i aconseguí solidaritats de l'obrerisme mundial, qüestionant totalment el sistema polític i judicial espanyol de la Restauració. Arrel d'aquests fets, l'agost de 1897 va morir assassinat al balnerai de Santa Àgueda el president del govern espanyol Antonio CÁNOVAS DEL CASTILLO a mans de l'anarquista ANGIOLILLO.




Comments:
Gerard ja que as penjat l'atemptat de Corpus podríes ficar fotos de alguna accio anarquisme de aquestes que no eren d'ació directa si es que n'hi han? he estat buscant alguna i no l'he trobat.
 
Gerard el que no entenc es perquè després de l'atemptat de Cànovas del Castillo hi va haver un període de més de 5 anys en el qual no hi van haver atemptats, si havien aconseguit matar el cap del govern, perque no van continuar amb els atemptats? ja sé que la repressió va ser molt dura contra qualsevol persona amb afinitat al socialisme o anarquisme pero jo pensava que seguirien atemptant després d'un èxit com aquell. Me passu
 
ja li està bé a Cánovas que el matessin!!! inclús van tardà massa! després de tot el que els hi feia als treballadors!!(ueno ni que no fos ell directament...)
Els anarquistes NO hauríen de haver fet tans atemptats als burgesos i anar directament al que manava, osigui a ell!
 
Tot això del procés de Montjuic de detenir persones innocents i maltractar-les per aconseguir que confessessin mentides és tan patètic... Ja li està bé al Cànovas i a tots els burgesos afectats en els atemptats
 
Aquesta bomba es va llençar el mateix dia que allò dels gats amb els llençols cremant lligats a les cues? Hagués estat bé veure-ho! xD jajaj
 
Q passa, que hem comentat tos a la vegada? jajajaj
 
glòrie seràs sínica!!! ke t'agradaria ke t'ho fesin a tu?? ke et lliguessin un llençol am foc i au!!! a córrer!!! siesk... lo que no vulguis per tu no ho vulguis pels altres!!!
 
mira qui va a parlar?? com si els que ho van patir no s'ho mereixessin! i més i tot! i els molt ....... encara fan el procés de montjuic... siesque era per matar-los a tots!
 
jdr quin exit no gerard en un dia no vegis, i estic d'acord am els meu companys i sobretot lo que diu el gabriel si que la represio era dura po si ja havien aconseguit el mes dificil com es que no van continuar?
 
gerard aki si ke ia participació jaja lo demés són tunteriess!!

la glòria se'ns tornarà anarquista!!
 
Si que hauria estat bé veure el gat amb el llençol ences.. tot i que pobre animal...
Èlia si que no magradaria que m'ho fessin a mi pero imaginet la situació.. em diras que no és per riure...
 
Ja li està bé a Cànovas, com diu l'Èlia ho haurien d'haver fet abans!
 
eliaaaa! que aquet és el meu lemaaa!! jaj stem a tope. jo al cànovas aquet l'agués fet patir. Torturarlo fent-lo treballar com als pobres obrers entre d'latres coses i un cop vist tot el seu mètode de política matar-lo. Sembla ser que com més poder tens més ruc ets!
 
itan Elena! avui en dia km més manes mes ruc et tornes. Pobres obrers, ells prou pena tenien de tot el que els hi tocava viure i sufrir mentre aquells 4 burgesos s'estaven rascant els... en alguna butaca d'algun teatre prestigiós. A sobre de que els pobres obrers lluiten per aconseguir una situació millor per a la majoria, van els quatre militars de turnu i els enarjolen! Si la majoria no tenia culpa de res!!

Ja va fer ben fet l'Angiolillo jaa!!!
 
Flipa la penya que hi ha per aqui no? jaja, io que em pensava que seria un desert... I tan, que s'ho mereixia aquest Cànovas, si hagués patit el que patien els obrers de l'època (ell i tots els governants cossuptes que moveien aquell fàstic de sistema)s'ho hauria pensat bé abans d'obrir el procés de Montjuïc.
 
Bones... deu ni do, quin ambient per aquí.. ara la gent en més de mirar la tele es conecta al bog de les ciencès S.!!
En aquells temps tota la població d'obrers sabia que a Espanya era necessari un canvi de govern ja que la situació en que vivíen els obrers era insostenible. Si els governants de la época haguéssin sapigut portar millor el "negoci" i haguéssin fet lleis en que es respectés més les llibertats de cada treballador i on no només es veiessin beneficiades les classes socials més altes, segurament no s'haguessin produit la gran majoria d'atemptats que hi van haber.

Com que aixó no va ser així no és d'extranyar que treballadors normals i corrents (no delincuents) agafessin les armes i estiguessin disposats a perdre la vida per millorar una mica les condicions de vida.

Xavier Flores
 
Moooolt bé, d'això se'n diu ser actius!!!

A veure si mantenim la tendència en les properes entrades

I TINGUEU CURA DE COM ESCRIVIU, COLLA DE TERRORISTES ORTOGRÀFICS!!!
 
Glòria com pots dir que estaria bé de veure-ho, pobres animals!
Cal dir que durant molt de temps els obrers no van fer res de bo, perquè si sempre que aconseguien matar o ferir amb algú important després els reprimen durament, l'acció no servia per res.
 
Qui és aquest anònim!? xd
 
Al poble no se l'ha de castigar, sinó que se l'ha d'ajudar i motivar per tal de que i hagi un bon sistema de funcionament, i bon rendiment en el treball per part del obrers.
Si es que es comencés de bon principi matant els dirigents que tenien el poder, els burgesos no haguessin mantingut aquell sistema de repressió, i pèssimes condicions laborals, perquè s'haguessin ginyat.
 
Glòria que et menejen xD
estic d'acord amb l'elia el tenien que haver matat abans, semblen rucs ...
 
Ostres quina gentada!
Haveure si l'haguessin matat abans, els mateixos treballadors no haurien fet tans atemptats. Amb la qual cosa els burgesos potser els haurien castigat més.
 
Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?