Reusencs il·lustres (1): Josep Llunas i Joan Montseny.


Encetem un nou espai dins el nostre blog.... sota el títol de "Reusencs il·lustres" (... i poc reconeguts). Com tots sabeu -tot i que no voleu reconèixer-ho- la ciutat de Reus ha donat molts fills il·lustres a la història contemporània del nostre país. Evidentment no cal ni dir que ha donat més fills il·lustres que CAP altre municipi del Baix Camp, no? (:-).

Joan Prim i Prats, Marià Fortuny, Evarist Fàbregas, Eduard Toda i Güell, Antoni Gaudí, Joan García-Oliver, Doraemon (Doramon?)... tots ells gent d'una transcendència inqüestionabl
e. És per aquest motiu que avui s'inicia el càsting amb el reusenc il·lustre Josep Llunas i Pujals activista llibertari, lliurepensador, tipògraf de professió i un dels membres fundadors de la FTRE (la Federació de Treballadors de la Regió Espanyola). Fundà el diari «La Tramontana» i fou un dels precursors a Catalunya i a Espanya del peridisme esportiu.


També cal destacar en aquest nou apartat la figura d'un altre reusenc, en Joan MONTSENY (conegut també com a Federico URALES), anarquista català nascut el 1864 i destacadíssim teòric d'aquest moviment en els ambients llibertaris barcelonins durant els darrers anys del segle XIX i primers del segle XX.




En Joan MONTSENY fou amic personal de Francesc FERRER I GUÀRDIA i edità nombroses novel·les, escrits teòrics i assatjos sobre l'anarquisme. Altrament fou un dels arrestats en el Procés de Montjuïc. La seva filla, Frederica MONTSENY, va ser ministra durant la II República i va esdevenir la primera dona que ocupà aquest càrrec no només a Espanya, sinó a tota Europa.

Comments: Publica un comentari a l'entrada



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?